Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy az dkik.hu honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
bővebben
Elfogadom
AA

Az MKIK javaslata az árstopos termékek kivezetéséről

2023. január 18.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezte a döntéshozók felé az élelmiszer ágazatban az árstopos termékek lehető leghamarabbi, vagy az április végi határidő lejártával történő kivezetését.

Az MKIK egyetért Nagy Márton miniszter úr véleményévél, miszerint az árstopok a hirtelen jött áremelkedést megfelelően kezelték, ezáltal számos családon segítettek, de mára betöltötték szerepüket, és immár egyre drágább a fenntartásuk.

Az élelmiszer ágazatban az árstopok egyre inkább fenntarthatatlanná váltak, tekintettel arra, hogy mára már egyre elviselhetetlenebb terhet ró az ágazatra és egyre zavaróbb a szabadpiaci működés tekintetében. Ennek egyik következménye, hogy a folyamatos termelői áremelkedések közepette az árstopos termékek értékesítése növekvő veszteségekkel párosul, egyre nagyobb lesz a szakadék a termék mostani és a lehetséges piaci ára között.

Az MKIK által azonosított vélemény a 2023. január 12-étől hatályos Korm.rendelet hatásairól:

A rendelet által megnövelt alapkészlet tartása is gondokat okoz az ágazatnak egyre gyakoribb eseti termékhiányokat okozva, a kétszeres mennyiségi elvárás tartósan nem kezelhető.

Az árstopok erőltetett fenntartása vezet a most már lokálisan tapasztalható áruhiányhoz, valamint a termékpályák durva torzulását is előidézte.

Jelentős veszteségeket szenved el a magyar élelmiszeripar és a mezőgazdaság is, hiszen a rendelet betartása érdekében a jó minőségű magyar élelmiszer helyett az ellátásbiztonság és a megemelt készletszint tartása érdekében importtal kényszerül a kereskedő pótolni, ráadásul a magyar terméket export piacon értékesítik.

A nagyobb készleten tartás nagyobb termelési nyomást is helyez az élelmiszergyártókra és a termelőkre is.

Egyre nagyobb a veszteséggel értékesítendő árstopos termékek aránya a kiskereskedelemben.

A jogszabály nem biztosított elegendő felkészülési időt sem a gyártóknak, sem a kereskedőknek.

Az árstop rendelet 2022. február 1. óta van érvényben, azóta kell tartani a kiskereskedelemnek a 2021. október 15-i fogyasztói árakat. Az élelmiszerek beszállítói árai ezalatt az idő alatt átlagosan összességében 40 - 50%-kal nőttek, bizonyos hatósági áras termékek esetében pedig akár 70 – 100 %-os növekedés is tapasztalható volt. Visszajelzések szerint növeli a feketegazdaságnak való kiettséget.

A hazai kiskereskedelmi vállalkozások tartalékai korlátosak, amiből a veszteséges értékesítést tovább tudnák finanszírozni, halmozott veszteségeket görgetnek maguk előtt.

A fent felsorolt tapasztalatok is jól mutatják, hogy az ágazat szereplői erőforrásaik keretein túlnyúló ideig viselték az árstopok terheit, ezért megérett a helyzet az azonnali megszűntetésre, illetve az április végi határidő lejáratával történő kivezetésre. Mindezt úgy, hogy természetesen a magyar családok élelmiszer ellátásának maximális biztosításának figyelembevételével kellene megvalósítani.

Parragh László: az árstop már betöltötte a szerepét – ATV

A kormánynak lassan meg kell terveznie az árstopok kivezetését - erről nemrég beszélt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A kormány azonban egyelőre elkötelezettnek látszik abban, hogy legalább április 30-ig fenntartsa a hatósági árakat az élelmiszerek esetében. A helyzetet Parragh Lászlóval értékeljük, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével.
00:00:00-00:12:48

Tovább a hírre