A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által a városi kamarai szolgáltatások bővítésére biztosított pótlólagos gazdaságfejlesztési forrás felhasználását a Dunaújvárosi Kamara egy kérdőíves felméréssel alapozta meg 2023. utolsó negyedévében.
Kamaránk kiemelt stratégiai célja, hogy a helyi vállalkozók konkrét igényeit figyelembe véve folyamatosan korszerűsítse az elérhető helyi kamarai szolgáltatásokat, ezzel is elősegítve a helyi gazdaság növekedését, sikerességét és versenyképességét.
A kérdőíves felmérés keretében elsősorban a helyi vállalkozások legfontosabb gazdasági jellemzőinek, kihívásainak, valamint fejlesztési szükségleteinek a feltérképezését tűztük célul. A kérdőív tartalmi, módszertani kialakításához szakértő közreműködését vettük igénybe, míg a konkrét lekérdezéseket az online lehetőség biztosítása mellett telefonos és személyes interjúk keretében valósítottuk meg a kamarai kollégák közreműködésével. A kérdőíves felmérést több kommunikációs csatornán is népszerűsítettük 2023. október 20. és december 18. között: a kitöltő felületet elérhetővé tettük a kamarai honlapunkon, és a Facebook oldalunkon is folyamatosan hirdettük, melyet több mint 5800 fő tekintett meg. Kamarai hírlevél formájában két alkalommal összesen 3421 vállalkozáshoz juttattuk el a felhívást a felmérésben történő részvételre.
Összességében 167 vállalkozás élt a válaszadás lehetőségével, meghatározó részük személyes beszélgetés keretében. Fontosnak tartottuk, hogy a térség meghatározó nagyobb vállalkozásainak a vezetőit is elérjük az interjúk során, különösen a kamarai önkéntes tagvállalatokat érintően. Sajnálattal tapasztaltuk, hogy a legjelentősebb létszámot képviselő kkv-szektor érdeklődése, aktivitása, minden erőfeszítésünk ellenére, várakozásunkon alul maradt a felmérés során. Annak ellenére, hogy sokan vitatják a kamarai hozzájárulás ellenértékeként igénybe vehető szolgáltatások megfelelőségét, a változtatás lehetőségét célzó konkrét megnyilvánulásra csak kevés hajlandóságot tapasztaltunk az érintett körben.
A felmérést itt töltheti le: